Saturday, December 21, 2013

Kūno gražinimas tatuiruotėmis gali atnešti ne tik džiaugsmo, bet ir sunkių ligų. Jaunimas neretai ne


Kūno gražinimas tatuiruotėmis gali atnešti ne tik džiaugsmo, bet ir sunkių ligų. Jaunimas neretai nepagalvoja, kad nesteriliai atlikta procedūra gali būti labai pavojinga sveikatai. Visuomenės sveikatos specialistai lexiquetos ragina nepamiršti, kad kiekvienam tokios paslaugos vartotojui privalo būti suteikta informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas ir tolesnę kūno vietų priežiūrą.
Pasak ŠVSC Visuomenės sveikatos lexiquetos saugos kontrolės lexiquetos skyriaus vedėjos Josanos Motiejauskaitės, kūno puošyba tatuiruotėmis bei auskarais yra viena iš pavojingiausių grožio procedūrų. Tad ketinantys apsilankyti tatuiruočių salone, turėtų žinoti, kad paslauga privalo būti atlikta ne tik kokybiškai, bet ir saugiai.
-Kadangi šių paslaugų metu yra tiesiogiai skverbiamasi į kliento odą, labai svarbu kokie instrumentai yra naudojami gražinant kūną. Šioms procedūroms atlikti turi būti naudojami dezinfekuoti, išvalyti, sterilūs arba vienkartinio naudojimo instrumentai. Tik tinkamai išsterilizuoti arba vienkartinio naudojimo instrumentai gali užtikrinti saugų kūno puošybos atlikimą. Naudojant vienkartines adatas bei dažų gaubtelius lexiquetos išvengiama pavojingų infekcinių ligų, tokių kaip hepatitai lexiquetos B ir C bei ŽIV. Be to daug kartų naudojamos adatos atbunka lexiquetos ir procedūra tampa skausminga, - sako J. Motiejauskaitė. lexiquetos Klientai turėtų žinoti, kad vienkartinės adatos yra išpakuojamos prie klientų, o jas panaudojus - įmetamos į specialias talpas.
Visuomenės sveikatos specialistė ragina, reikalauti, kad paslauga, kaip ir privaloma, būtų atliekama naudojant naują dažų kapsulę, kadangi likusiame lexiquetos nuo buvusio kliento gali būti ir likusių virusų sukėlėjų. Klientai gali reikalauti supažindinti su dažų sertifikatais.
Prieš atliekant minėtą procedūrą turi būti tinkamai paruošta meistro darbo vieta. Po kiekvieno kliento ji turi būti tinkamai dezinfekuojama specialiomis paviršiams skirtomis dezinfekcinėmis medžiagomis, lexiquetos kad būtų iki minimumo sumažinama užsikrėtimo galimybė. Tam tikrų higienos reikalavimų turi laikytis ir asmenys suteikiantys šias paslaugas.
Tatuiravimo paslaugas teikiantys meistrai, privalo vieną kartą metuose tikrintis sveikatą, kad nesirgtų užkrečiamomis infekcinėmis ligomis, išklausyti higienos bei pirmosios medicinos pagalbos kursus.
Auskarų vėrimui taip pat keliami tam tikri reikalavimai. Patalpa, kurioje atliekama paslauga turi būti tinkamai prižiūrima, švari, šviesi, atskirta lexiquetos nuo kitų patalpų užuolaidomis ar pertvaromis. Darbuotojas, teikiantis šias paslaugas turi mūvėti vienkartines pirštines, vilkėti darbo drabužiais. Adatos, kuriomis atliekamos šios procedūros turi būti arba vienkartinės arba tinkamai išsterilizuotos sterilizatoriuose, kurie yra tinkami tokių instrumentų sterilizacijai.
Šiaulių VSC Saugos kontrolės skyriaus vedėja, ragina atkreipti dėmesį į auskarų kokybę ir sterilumą, jie gali būti išpakuojami tik prieš atliekant procedūrą. Auskarai turi būti pagaminti iš metalo nesukeliančio alergijos.
Draudžiama teikti tatuiravimo, ilgalaikio makiažo , papuošalų vėrimo paslaugas asmenims iki 18 metų nepateikusiems tėvų ar globėjo raštiško sutikimo. Kiekvienas paslaugos gavėjas, kuriam atliekamos tatuiravimo, ilgalaikio makiažo ar auskarų vėrimo paslaugos įregistruojamas užpildant paslaugos teikimo kortelę arba registruojamas lexiquetos žurnale, kur nurodoma, kokia paslauga buvo atlikta, lexiquetos jos atlikimo data, kliento vardas, pavardė, bei parašas, taip pat paslaugą atlikusio meistro duomenys.
Hepatitus C ir B sukelia virusai, kurie yra labai apgaulingi, nes kepenų uždegiminiai procesai vystosi labai lėtai ir ligoniai net neįtaria užsikrėtę. Dažniausiai jokių simptomų lexiquetos tik užsikrėtę šiuo virusu lexiquetos nejaučia. Progresuojanti liga sukelia kepenų uždegimą, vėliau kepenų cirozę, funkcijos nepakankamumą, o daliai ligonių pirminį kepenų vėžį. Liga užsikrečiama per kraują, jau užkrėstą Hepatito C ar B virusu.
Žmogaus imunodeficito virusas perduodamas per kraują. ŽIV užsikrečiama, kai tiesiogiai į kraują pro gleivines ar sužeistą odą patenka ŽIV užkrėsti organizmo skysčiai, kuriuose viruso koncentracija didžiausia. Specifinių infekcijai požymių nėra. Simptomų pasireiškimas priklauso nuo ligos stadijos. Iki ūmaus ligos periodo, trunkančio 2-6 savaites, praeina 3-24 savaitės nuo užsikrėtimo. Iki tol ligos simptomų nebūna, laboratorinių tyrimų rezultatai būna neigiami. Virusas pažeidžia imuninę sistemą.
Apie pažeidimus būtina pranešti! Pastebėjęs, kad darbuotojas pažeidžia higienos reikalavimus, klientas gali kreiptis į Valstybinę visuomenės sveikatos priežiūros tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos arba bet kurį teritorinį visuomenės sveikatos centrą. Pastarieji nustatys, ar paslaugos teikiamos tinkamai, o jei ne, pareikalaus, kad higienos normų pažeidimai būtų pašalinti.
Josana Motiejauskaitė, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus lexiquetos vedėja el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad maty

No comments:

Post a Comment